· 

Het gevoel.

Je weet wel HET gevoel, het gevoel dat je op een zwarte wolk leeft, of eigenlijk in een zwarte wolk. Je leeft door, doet je ding, maar om je heen is en blijft die zwarte wolk.
Zo probeerde ik het mensen wel eens uit te leggen, de reactie die ik kreeg? Kijk naar positieve dingen, dan verdwijnt van zelf die donkere wolk wel.
Wat ze niet begrepen is dat zodra je in de zwarte wolk leeft, het nogal moeilijk is om niet negatief te denken. Dat is hetzelfde als niet aan de roze olifant denken.
Het is niet dat ik de dag begon met, nou waar kan ik vandaag negatief over nadenken. Nee de negatieve gedachten of gevoel, daar sta je mee op. Je word somber, ongelukkig en negatief wakker, en de negatieve gedachten over die dag zijn al weer aanwezig. Probeer er dan maar eens niet aan te denken, en het gevoel te veranderen in een positief gevoel. 
Toch is het me gelukt, al zou ik niet weten of niet kunnen uitleggen hoe. Ik wou dat ik je een handleiding kon geven met stappen 'als je deze stappen volgt ben je weer gelukkig'. 
Jammer genoeg werkt het zo niet, het is een proces. Een lastig proces, je moet je gedachtenpatroon gaan verbreken.
Om eerlijk te zijn is het bij mij grote deels verbroken door de medicatie. Die heeft een laagje weggehaald waardoor ik niet meer diep kan nadenken. Super fijn, en voor mij heel behulpzaam geweest.  Zo kon ik werken aan het probleem met iets minder gepieker en met minder somber gevoel. Maar mijn standpunt is nog steeds, probeer het eerst zelf zonder medicatie. Het kan je helpen, maar kies er alleen voor als het zelf niet lukt. 
Waarom ik toch met medicatie ben begonnen, en of ik daar ooit mee stop vertel ik een ander keertje.
Maar terug naar de negatieve gedachten, hoe ga je weer positief denken, en je positief voelen.
Mij hielp het toen ik weer ging uitkijken naar dingen. Weer doelen ging stellen in mijn leven, zoals deze blog of mijn gedichten.
Alleen dat is op zich zelf al een proces. Want als je in een depressie zit is het moeilijk om naar een positieve toekomst te kijken.
Toch heeft het me geholpen om er meer aan te denken. Het gaf me een doel om te vechten tegen mijn negatieve gedachten.
En die vechtlust, het niet opgeven, dat is het belangrijkste om weer beter te worden!
Liefs albertine 

Reactie schrijven

Commentaren: 0